Vanligare med piratkopior

När man handlar kläder på nätet gäller det att vara på sin vakt, oavsett var och vad man köper. Det har nämligen blivit vanligt de senaste åren med piratkopierade produkter online och till och med svenska märken råkar ut för detta.

Det finns oerhört många fördelar med att handla kläder på nätet och det är förmodligen därför som allt fler gör det. Det finns ett större utbud på nätet än i affär, man kan sitta i lugn och ro och titta, nätbutiken är öppen dygnet runt och kläderna är ofta billigare än i den fysiska affären. Men precis som med allt så finns det alltid några nackdelar när det finns många fördelar. En utav dessa är att man inte kan testa plagget innan man köper det, vilket leder till att de kläder man köper på nätet ofta inte passar. En annan nackdel är att det blir allt vanligare med nätbutiker som säljer kopior av märkesplagg.

Svensk designer drabbad

I Göteborgs-Posten kan man läsa att bland annat designern Ida Sjöstedt har drabbats av att hennes kläder blivit piratkopierade och sålda på nätet. En bedragare sålde kläder under hennes varumärke med falska etiketter. Sjöstedt upptäckte detta när två personer under samma dag kontaktade henne och sa att de köpt klänningar från hennes märke via nätet och insett att något inte stämde när de fick hem klänningarna. De hade nämligen mycket sämre kvalitet än vad Ida Sjöstedts klänningar har, även om klänningarna var näst intill identiskt lika hennes.

Var helt omedvetna

Ida Sjöstedt är absolut inte ensam om detta och detta är ett vanligt förekommande problem. Men det är faktiskt inte supervanligt att en svensk designer råkar ut för ren piratkopiering. Med tanke på att det är ganska ovanligt i Sverige har de kunder som köpt Idas klänningar varit säkra på att de köpt just sådana klänningar. Vilket är lite annorlunda från de som köper en väldigt billig Chanelväska, och förmodligen vet om att den är piratkopierad.