Läder i olika färger

Traditionellt svenskt läderhantverk

Modevärlden har upptäckt hantverket! Och det handlar inte bara om ungerska skomakare och tröjor som stickats för hand på en vindpinad ö utanför Skottland. Intresset gäller även accessoarer i svenskt läder, som beretts enligt gamla metoder.

Läder måste garvas för att kunna användas till skor, väskor, bälten och allt annat som vi använder det till idag. Det allra vanligaste idag är att använda krom, som påverkar miljön och kan ge upphov till allergiska reaktioner. Tidigare var dock det absolut vanligaste att använda bark, som inte har några negativa miljöeffekter.

Det finns dock några svenska garverier som fortfarande använder bark och andra vegetabiliska, giftfria ämnen. Deras läder har de senaste åren blivit mycket eftertraktat, då allt fler tillverkare, inte minst i lyxklassen, har fått upp ögonen för lädret. Den ökade efterfrågan beror också – ironiskt nog – på de senaste årens tekniska nyheter. Om man måste bära med sig sin laptop eller Ipad hela tiden vill man gärna ha ett snyggt fodral till den, och vad är snyggare än ett naturmaterial som åldras med värdighet?

Två svenska tillverkare är Tärnsjö garveri och Böle. Tärnsjö har levererat läder till bl.a. Acne och Hermès. Böle har hakat på trenden med fodral till datorer och annat, och deras Ipad- och Iphonefodral finns att köpa bl.a. på Nitty Gritty.