Två par varma strumpor

Nya strumpor till hösten?

Känner du, precis som karaktärerna i Game of Thrones, att ”winter is coming”? Då kan det vara läge att köpa på sig lite nya strumpor. Här kommer en liten guide till strumpor i många olika prisklasser.

Hösten har hela Sverige i sitt grepp, och längst upp i norr är det redan meteorologisk vinter. Kanske har du redan jacka, skor, vantar och det mesta annat som du behöver för att klara dig nu när kvicksilvret kryper nedåt, men hur är det med strumporna?

Om du inte har inventerat ditt strumpförråd, gör det med en gång. Troligen kommer det att vara hål i flera av strumporna, och du kan också ha omaka par, till följd av att den ena strumpan försvunnit. Även om de flesta av oss har ganska mycket kläder så kan man helt plötsligt upptäcka att man lider av akut strumpbrist.

Om du tillhör en av de olyckliga, och kommer på att du behöver flera nya par för att kunna möta, så finns din räddning inte långt borta. Clas Ohlson säljer värmesockor i syntetmaterial för 60 kronor paret, och de har också sockor med värmeslinga, som drivs med batteri. De kostar förvisso lite mer, men Clas Ohlson lämnar två års garanti på allt de säljer. Det gäller bara att man kommer ihåg att spara kvittot.

Elektriska sockor är dock lite väl för många, och dessutom är det inte alla som vill ha syntetmaterial närmast kroppen över huvud taget. Många vill ha strumpor i ull på vintern, och gärna i lång modell, som går upp till knät. Viccel, är ett turkiskt märke, är en favorit hos många. De har strumpor både i 100 % ull, och i en blandning av ull och siden. Strumporna är kanske inte billiga, men definitivt inte dyra. Viccels webbshop är ganska ful, och det är svårt att beräkna hur länge det dröjer innan man får sina strumpor, men de tillämpar fri frakt, och man kan betala via Paypal. Fördelarna överväger, helt enkelt.

Lite mer exklusiva än Viccel, och minst lika bra, är strumporna som man hittar på webbshoppen Meschausettesrouges.com/en. Här hittar man knästrumpor från franska och italienska tillverkare, som Mazarin och Gammarelli. De sistnämnda är samma märke som kardinalerna i Vatikanen använder. Strumporna kostar från 20 euro paret och uppåt, plus frakt, och förutom bomullsstrumpor finns strumpor i olika ullblandningar, linne och siden. De allra dyraste strumporna i denna webbshop är gjorda med 20 % vicuna, världens mest sällsynta naturfiber, och kostar 520 euro för ett par.

Slutligen förtjänar Uniqlo att nämnas. Om du inte känner till det här företaget så är det för att de inte har några butiker i Sverige. I korthet kan man säga att det är Japans svar på H&M, fast med bättre kvalitet på kläderna. Deras strumpor är grymma. Det har några modeller nu i en syntetblandning som de kallar Heattech, som ska vara riktigt bra.

Närmaste Uniqlo från Sverige räknat finns i Berlin, men det går ju också att köpa på nätet. Frakten blir inte så dyr eftersom strumpor inte väger så mycket, och eftersom det inte heller blir ett stort paket.