Generande hårväxt? Titta hit

Hirsutism kanske ett krångligare sätt att benämna det de flesta av oss lider av? Många kallar det nog generande hårväxt, och tänker att termen kanske inte är särskilt medicinsk utan mer… subjektiv. Hisutism är ett kliniskt begrepp som används när håret växer på lite knasiga ställen till följd av exempelvis hormonrubbningar. Oavsett om ditt tillstånd är kliniskt eller inte, så kan det vara en idé att känna till vilka alternativ som finns.

Att avlägsna hår gör vi nog alla till vardags; vi plockar ögonbryn, rakar skägget eller klipper topparna på våra frisyrer. Men inte all hårväxt är intressant att forma lite till vardags: en del hårväxt anser vi vara så pass generande att vi helt enkelt inte mår bra av att gå runt med det. Lider man av sådana problem kan man alltid gå till en klinik. Drtore erbjuder laserbehandlingar som är både effektiva och skonsamma mot huden. Inga problem alls, faktiskt.

Enligt The Guardian lider var fjortonde kvinna av generande hårväxt i ansiktet. Att ovälkommen hårväxt kan uppstå till följd av medicin, hormonrubbningar eller något annat är inte helt ovanligt. Tvärtom kan exempelvis graviditet och pubertet vara bakomliggande orsaker till dessa. Popsångerskan Adele berättar i en intervju om sin skäggiga haka till följd av graviditeten. Det kan även vara på överläppen, vid pubislinjen, på brösten eller på rumpan.

Raka, plocka, vaxa…

Men visst finns det också generande hårväxt som kanske inte beror på någon hormonrubbning eller biverkning av någon medicin – eller att något över huvud taget står i obalans. Att det växer hår på ställen där vi kanske inte hade önskat den alls kan ju förstås ha att göra med ens egna preferenser. Att avlägsna hår är något som de flesta av oss gör regelbundet. Det är nästan så att man blir less på alla dessa engångshyvlar man slänger (hur ska man ens källsortera dem?).

Den ständiga frågan är alltid vad som är mest effektivt. Permanent hårborttagning kammar hem de flesta fördelarna, om du är säker på att du inte vill se den där mustaschen efter några ouppmärksamma dagar borta från spegeln. Framför allt för att man slipper den ständigt återkommande frågan: stimulerar rakning, vaxning, eller plockning till mer hårväxt…?